Hírek

Die Welt, 2017. 08. 07.

Az oszmán szultánok az iszlám világ politikai urai, és kalifaként vallási vezetői is voltak. A török elnök Recep Tayyip Erdogan ezt akarja visszahozni - és ennek elérésére már intézkedéseket is tett.

A török elnök nem kicsinyeskedik. "A jelenlegi határokat nem önkéntesen fogadtuk el" - jelentette ki egy múlt évi beszédében, s ezzel a mai Törökország határait rögzítő 1923-as lausanne-i egyezményt bírálta. Ezek a határok már messze nem azt a nagyságot határozták meg, amit addig az Oszmán birodalom elfoglalt. Az állami médiában időről-időre a régi birodalmat ábrázoló térképek jelennek meg. Tegnap csak gondolati játék volt, hogy Törökország visszakapja az Oszmán Birodalom nagyságát, de ez ma már látható politika.

Megjelent az Antiimperialistische Koordination (AIK) független, nemzetközi szervezet Antiimperlistisches Lager internetes kiadványának 2017. augusztus 4-i számában

Miért támogatjuk Maduro kormányát ebben a történelmi pillanatban - és miért csupán kevés reménnyel - a jobboldali ellenzékkel szemben?

  1. Valamennyi nemzetközileg elismert szabály szerint a venezuelai választók több mint 40 %-a új alkotmányozó nemzetgyűlést választott, ami a választást megfigyelő nemzetközi bizottság szerint is megerősítést nyert. Ennek a nemzetgyűlésnek az elkövetkező hetekben kell összeülnie, hogy az alkotmány reformját megvitassa és elfogadja. A nemzetközi sajtó legtöbb magyarázatával szemben ez a nemzetgyűlés nem helyettesítheti a parlamentet.

kprf.ru, 2017. 07. 31.

Az USA Kongresszusa az Orosz Föderáció elleni szankciók új csomagjára szavazott. Ezúttal ez az orosz gazdaság számára legérzékenyebb energetikai és pénzügyi területeket érinti. Ürügyként újra a Krím Oroszországba való visszatérése, Novorosszija támogatása szolgált, valamint országunk képzelt beavatkozása az elnökválasztásokba az USA-ban, a múlt év novemberében.

A Munkáspárt neoliberális és megszorító politikájával szemben 2013-ban alakult meg az Egyesült Királyság új pártjaként a Left Unity. A párt szövetséges pártként csatlakozott az Európai Baloldal Pártjához, amelynek 21 európai baloldali párt - Magyarországról a Munkáspárt 2006 - a tagja.

Hogy képet kapjunk, mi a baloldal álláspontja az Egyesült Királyság kilépési szándékáról az Európai Unióból, azaz a Brexit-ről, s arról a helyzetről, ami a Brexit-hez vezetett, érdekes megismerkednünk a Left Unity-nak az EU-val és a kilépéssel kapcsolatos helyzetértékelésével és politikai törekvéseivel.

A mainstream média - benne "természetesen" a magyarral, pártállástól függetlenül - szörnyülködve mutatta saját tendenciózus képeit és visszhangozta a G20 sarlatán politikusainak és vendéglátóiknak üzeneteit a G20 elleni óriási megmozdulás erőszakba torkolló eseményeiről. Az alábbi írást azért vettük át a kettősmérce blogról, mert szerzőjéről - az LMP egyik korábbi képviselőjéről - joggal feltételezhetjük, hogy nem a gyújtogatást és a vandalizmust tartja a politika fő eszközének. Írása egy egész másféle képet mutat a hamburgi eseményekről, mint amivel a hivatalos média etet bennünket: afféle alulnézetből mutatja be, hogyan és miért alakult ki a káosz, és azt is, hogy a város lakosságának jelentős része a szociáldemokrata polgármestert hibáztatja a baloldali tüntetők elleni brutális fellépésért.

ÜDV A POKOLBAN: KI A FELELŐS A HAMBURGBAN ELSZABADULT KÁOSZÉRT?

Közzétéve: 2017. július 09.

Ha ez a rendőri provokáció és brutalitás a rendszerkritikus mozgalom ellen Törökországban történik, Merkel már felszólalt volna ellene. Az idei G20 csúcstalálkozó legalább olyan emlékezetes pillanata lesz a globkrit mozgalomnak, mint Seattle vagy Koppenhága. Személyes beszámoló Hamburgból.