The New York Times, 2017. április 10.

Trump elnök szíriai légibázisra mért légicsapásai hivatalos magyarázatainak a hétvégéje csak mélyítette a zűrzavart a szándékai, következő lépései és az erő ilyen egyoldalú használatának jogi alapja körül a bonyolult, megoldhatatlan polgárháború közepette. A kormányzatnak ennél jobban kell működnie.

Az elnököknek kötelessége megmagyarázni a katonai műveleteket az amerikai népnek és a világnak, és ha lehetséges, a legtöbbjük jóval az akció előtt kezdi az érvelést. Mr. Trump esetében a világosság még szükségesebb, mivel a csütörtöki támadás, bosszúból Basar al-Asszad elnök civilek elleni vegyifegyver-használatáért, az ellenkezője volt az álláspontnak, amellyel csak néhány hónapja kampányolt.

Most, hogy Mr. Trump csapást parancsolt az Asszad-kormány ellen, milyen messzire kész menni, hogy véget vessen a hatéves polgárháborúnak? Mit mond a művelet a készségéről erőt használni Szírián túl? Egy aggasztó válasz Rex Tillerson külügyminiszter hétfői megjegyzéseiben található. “Ismét kötelezzük magunkat számon kérni bárkit és mindenkit, aki bűnöket követ el ártatlanok ellen bárhol a világon,” mondta egy utazáson Olaszországba, egy második-világháborús emlékműhöz. Az utazás célja szövetségesek és Oroszország felsorakoztatása volt egy stratégia köré, a szíriai háború befejezésére.

 

Trump
Trump elnök hétfőn a Fehér Ház előtt. Credit Al Drago / The New York Times

 

A szavai az amerikai beavatkozás rendkívüli kiterjesztését vetíthetik előre. Ez figyelmen kívül hagyná Mr. Trump kampányfogadalmát, amely szerint “Amerika az első.”

Ezek és más kommentárok fokozták a zavart abban, vajon a kormány fókusza Mr. Asszad eltávolításán lesz, vagy ragaszkodik Mr. Trump kinyilvánított prioritásához; az Iszlám Állam legyőzéséhez. Mr. Tillerson, a CBS “Face the Nation” műsorában vasárnap azt mondta, hogy “szerintünk az első prioritás az ISIS megsemmisítése”. Csak ennek a fenyegetésnek a csökkentése vagy kiküszöbölése után fordulna egy választásokhoz vezető fegyverszüneti folyamathoz, hogy a szíriaiak dönthessenek Mr. Asszad sorsáról, mondta.

Az amerikai ENSZ-követ, Nikki Haley szerint Mr. Asszad eltávolításának meg kell előznie a politikai átmenetet. “Nincs semmilyen változat, amelyben egy politikai megoldás történhetne Asszaddal a rezsim élén,” mondta a CNN-nek. Az NBC “Meet the Press” műsorában azt mondta, hogy lehetnek más prioritások, így Irán kiszorítása Szíriából, ami az Egyesült Államokat közvetlen konfliktusba vinné Mr. Asszad egyik fő támogatójával.

H. R. McMaster, a nemzetbiztonsági tanácsadó próbálta elfedni a különbségeket a Fox News-on, de míg jobban hangsúlyozta az ISIS leverését, azt is mondta, hogy a kormány további akciót hajthat végre Mr. Asszad ellen, hagyományos fegyverek használatáért is.

A csapások törvényessége körül is zavar van. Ez a vegyi fegyverek használatától elrettentő, egyszeri támadás volt vagy egy nagyobb művelet kezdete? Mr. Trump nem hozott létre kényszerítő jogi esetet, vagy szerzett megfelelő nemzetközi és kongresszusi felhatalmazást egy szuverén nemzet megtámadásához.

A Fehér Ház kibocsájtott egy nyilatkozatot, amely szerint a támadás megfelelt a nemzetközi jognak, mivel Mr. Asszad megsértett egy nemzetközi vegyifegyver-egyezményt és súlyos humanitárius szerencsétlenséget okozott. De Mr. Trump nem kért felhatalmazást erő használatára a Biztonsági Tanácstól, amint az ENSZ Alapokmánya követeli, és nem volt érvényes oka önvédelmi cselekvényre.

A nyilatkozat szerint Mr. Trump akciója az amerikai jognak is megfelelt az Alkotmány II. cikkelye szerinti jogainál fogva erővel megvédeni a nemzeti érdeket. Barack Obama elnök ugyanezt a halvány évet használta 2011-ben a líbiai beavatkozásának indoklására, noha sok jogi szakértő vitatta ezt akkor és vitatja még most is.

Az elnökök az utóbbi években túl gyakran hajtanak végre katonai akciót a Kongresszus felhatalmazása nélkül, ami megosztaná a felelősséget a háborúért, az elnökkel. Lényeges, hogy a Kongresszus fontoljon meg egy új felhatalmazást katonai erő használatára Szíriában, hogy demonstrálja jogi igazolás szükségességét katonai akcióhoz és biztosítsa Mr. Trump ottani szándékainak teljes felülvizsgálatát.

(Ford. Szende Gy.)

Add comment


Security code
Refresh