Blog

The Guardian, 2017. aug. 15.

3180
Andrzej Krauze illusztrációja

Az elit úgy tesz, mintha megmentett volna bennünket a pusztulástól. De míg mi, többiek a megszorításokat viseljük, a gazdasági és üzleti modell, amely az összeomlást előidézte, érintetlen marad.

The Guardian, 2017. augusztus 14.

A szerző 94 éves, a RAF1 második világháborús veteránja.

haboru
"... félelmetesen emlékeztetnek a fiatalok arcára az én nemzedékemből, 1939 nyarán." Fotó: Planet News Archive / SSPL, Getty Images 

Ebben az augusztusban az emlékezés hidege csapott meg. Úgy érzem, mintha 2017 nyarának a szellőjét a háborúnak a világon át Britannia felé fúvó szele fújná el, éppen úgy, mint 1939-ben.

L’OBS

les migrants decryptees
Calais (Thibault Camus/AP/SIPA)

"Franciaországot elözönlötték a migránsok"

USA Today, 2017. július 26.

Bármit gondolunk is Putyinról vagy Trumpról, ők nukleáris szuperhatalmak elnökei: egy ellenkező nézet

szankciok
(Photo: Saul Loeb, AFP/Getty Images)

Több Oroszország elleni szankcióra törekedni jónak érezhető. De egy új hidegháború ösztönzése csak rossz irányba hajthatja az Egyesült Államokat. Ideje elkanyarodni egy ütköző útvonaltól, nem a gázra lépni.

Bármit is gondolsz Vlagyimir Putyinról – vagy éppen Donald Trumpról, – ők a világ nukleáris szuperhatalmainak az elnökei. Erősíteni az Oroszország elleni szankciókat annyi, mint növelni a feszültségeket. És ez rendkívül veszélyes.

The Guardian, 2017. júl. 19.

Egy despota
"Buchanan kifejlesztett egy rejtett programot a demokrácia elnyomására, a nagyon gazdagok érdekében. Ez átalakítja a politikát." Illusztráció: Sébastien Thibault

Ez a hiányzó fejezet: az utóbbi fél évszázadi politika megértésének a kulcsa.

Olvasni Nancy MacLean új könyvét, Democracy in Chains: The Deep History of the Radical Right’s Stealth Plan for America1, annyi, mint látni, ami korábban láthatatlan volt.