Blog

The Washington Post, 2017. ápr. 20.

Ha az USA beavatkozik külföldön, azt mondjuk, jogos. Ha Oroszország teszi ugyanazt, azt mondjuk, jogtalan.

 

 Putin and Assad
Vladimir Putyin orosz elnök kezet fog Bashar al-Assad szíriai elnökkel. (Alexei Druzhinin / Kreml-Pool, AP)

Nem tudjuk, milyen hatékonyak voltak Vlagyimir Putyin orosz elnök Trump elnökké választatására irányuló erőfeszítései. Nem tudjuk, hogy a kiszivárgott dokumentumok, dezinformációs kampányok, vagy a tényleges orosz ügynökök egyesítették-e az erőket Trump-pal, hogy elsüllyesszék Hillary Clintont. De világos, a kétség árnyéka nélkül, hogy Putyin kifejezte a preferenciáját.

New York Times, 2017. ápr. 16.

barghouti inyt master768
Az izraeli börtönökben tartott foglyok fotói Ramallahban, a Ciszjordániában tartott demonstráció alatt. Issam Rimawi / Anadolu Ügynökség, Getty Images

ADARIM BÖRTÖN, Izrael — Az utóbbi 15 évet egy izraeli börtönben eltöltve, tanúja és áldozata vagyok a palesztin foglyok tömeges önkényes letartóztatása és kegyetlen kezelése jogtalan izraeli rendszerének. Minden más változat kimerítése után úgy döntöttem, hogy nincs más választás, mint éhségsztrájkba lépéssel állni ellen ezeknek a visszaéléseknek

The New York Times, 2017. április 10.

Trump elnök szíriai légibázisra mért légicsapásai hivatalos magyarázatainak a hétvégéje csak mélyítette a zűrzavart a szándékai, következő lépései és az erő ilyen egyoldalú használatának jogi alapja körül a bonyolult, megoldhatatlan polgárháború közepette. A kormányzatnak ennél jobban kell működnie.

Az elnököknek kötelessége megmagyarázni a katonai műveleteket az amerikai népnek és a világnak, és ha lehetséges, a legtöbbjük jóval az akció előtt kezdi az érvelést. Mr. Trump esetében a világosság még szükségesebb, mivel a csütörtöki támadás, bosszúból Basar al-Asszad elnök civilek elleni vegyifegyver-használatáért, az ellenkezője volt az álláspontnak, amellyel csak néhány hónapja kampányolt.

New York Times, 2017. ápr. 10.

Donald Trump hátat fordított jórészt mindennek, amit valaha is mondott az Egyesült Államok katonai részvételéről Szíriában és közel 60 rakétát lőtt ki egy légibázisra az országban.

Trump hivatalos nyilatkozata azt állította, hogy a csapás válasz volt a szíriai elnök Basar al-Asszad szörnyű vegyi fegyveres támadására a saját népe ellen. De a nyilatkozat tovább is ment, a félelem fikciójába, amellyel gyakran támasztanak alá humanitárius missziókat: “Az Egyesült Államok életfontosságú nemzetbiztonsági érdeke meggátolni és elrettenteni a halálos vegyi fegyverek terjedésétől és használatától.”

New York Times, 2017. ápr. 3.

 

Lenin
Vlagyimir Lenin freskója. Shepard Sherbell/Corbis SABA, via Getty Images

 

LONDON — Mit gondolt Vlagyimir Lenin a petrográdi Finn pályaudvarhoz vezető hosszú utazás közben 1917-ben?

Mint mindenki más, meglepődött a sebességen, amellyel a Februári Forradalom végbement. Amint utazott Zürichből, Európán át Oroszország felé, egy leplombált vonaton Németország császárának szívességéből, azt kellett gondolnia, hogy ez olyan lehetőség, amely nem hagyható ki.